Aproape o sută de mii de metri pătraţi de spaţii răspândiţi în 9 pavilioane distincte puse la dispoziţia celor 500 de expozanţi, constructori de maşini sau de accesorii: Mondialul Automobilului de la Paris, găzduit o dată la doi ani la Porte de Versailles, se aseamănă cu un adevărat orăşel în care timp de două săptămâni peste un milion de vizitatori vor veni să vadă noutăţile sau vedetele din domeniu. Criză sau nu, succesul la public nu se va dezminţi nici de această dată.
Nu, nu suntem într-un club de noapte sau la vreun concert de muzică. Suntem la standul Citroën de la Salonul Mondial al Automobilului. Miza constructorilor este uriaşă: ei trebuie să-i atragă pe clienţi, să-i facă să viseze, să-şi dorească o maşină chiar dacă aceasta nu mai ocupă locul de altădată în imaginarul colectiv.
Pentru a-i atrage deci pe potenţialii cumpărători, la Mondial poţi şi cumpăra maşini chiar dacă scopul principal este să-ţi speli ochii şi să te distrezi, constructorii rivalizează în crearea de standuri, aş spune mai degrabă vitrine de vis, cât mai sofisticate.
La Citroën de exemplu, cele circa 40 de maşini expuse pe patru mii de metri pătraţi au necesitat o muncă de două săptămâni pentru o echipă de 250 de persoane mobilizate în permanenţă. Punerea în scenă a automobilelor îţi dă frisoane, la propriu şi la figurat. Noul model DS3 Cabrio este de exemplu înconjurat de aer, pentru a sugera libertatea de a decapota maşina.
Tot la Citroën pe stand se poate vedea şi noua versiune a cinemaului în relief conceput de constructorul de automobile. Un constructor care i-a surprins pe specialişti şi jurnalişti dezvelind chiar şi un pian ultramodern pe un singur picior, pian desenat în laboratoarele fabricantului. Ca să nu uităm că Citroën fabrică totuşi cu prioritate nu instrumente muzicale, patronul firmei şi-a expus strategia şi obiectivele în faţa presei prez