Cu toate că scumpirea gazului metan ar fi urmat să aibă drept consecinţă creşterea preţului gigacaloriei, edilul este convins că prin restructurări masive de personal la Apaterm şi Electrocentrale diferenţa va putea fi compensată.
Consiliul Local a aprobat constituirea operatorului regional Calorgal SA, societatea care, cel puţin în această iarnă, va înlocui falimentara SC Apaterm SA, pentru ca gălăţenii dependenţi de serviciile de termoficare să nu sufere de frig în apartamente .
Este, aşa cum afirmă primarul Marius Stan, o soluţie de compromis impusă de faptul că nu mai era suficient timp pentru scoaterea la licitaţie a serviciului de distribuţie a energiei termice.
„Fiind o soluţie de compromis, în paralel, lucrăm la soluții alternative. Una dintre acestea ar putea fi construirea unor termocentrale moderne de cartier sau ar putea fi incineratorul de deșeuri care produce energie termică. Sunt proiecte costisitoare, de anvergură, a căror realizare este însă posibilă prin constituirea unui parteneriat public-privat", a afirmat Marius Stan.
De altfel, în zilele care urmează, edilul va pleca in Suedia, pentru a vedea cum functionează centralele firmei Usitall care utilizeaza drept combustibil deseuri pentru a produce energie şi ai cărei reprezentanţi şi-au exprimat disponibilitatea să investească la Galaţi.
Este interesant de remarcat faptul că „noua" societate de termoficare, are printre acţionari consiliile locale ale municipiului Tecuci şi comunei Şndreni. Capitalul social al SC Calorgal SA este de 930.925 lei. Din totalul de 372.370 de acţiuni, municipalităţii gălăţene, care a contribuit cu 900.000 de lei, îi revin 360.000 de acţiuni, restul fiind împărţite între Tecuci şi Şendreni. Conform înţelegerii cu SC Electrocentrale SA, noua societate trebuie înfiinţată până cel rârziu la data de 15 ianuarie 2013.
Gigacaloria nu se scumpeş