Ministerul Sănătăţii vrea să redeschidă câteva institute închise în martie 2011, printre ele fiind şi cel de cardiologie de la Târgu Mureş, unde se fac singurele operaţii pe inimă pentru nou-născuţi şi sugari, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul de resort, Vasile Cepoi."Vrem să redeschidem Institutul de Cardiologie din Târgu Mureş. Căutăm variante pentru păstrarea autonomiei financiare, dar unităţile sanitare nu vor avea personalitate juridică", a spus ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Potrivit ministrului, Spitalul Judeţean Târgu Mureş nu poate fi clasificată drept unitate sanitară de urgenţă, dacă nu are clinică de chirurgie cardiovasculară. "Pe de altă parte transferul unui pacient în urgenţă din Spitalul Judeţean de Urgenţă în Institutul de Cardiologie ar necesita completarea unor foi de externare şi, implicit, de internare, dacă fiecare unitate ar avea personalitate juridică, în condiţiile în care cele două unităţi funcţionează în aceeaşi clădire, dar la etaje diferite", a mai spus Cepoi.
Ministerul Sănătăţii analizează, de asemenea, cum poate fi redată titulatura de institut şi altor unităţi sanitare închise, cum ar fi cele de la Iaşi şi Bucureşti, însă după acelaşi sistem privind autonomia financiară.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, afirmă că singura soluţie pentru problemele grave ale unităţii este reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat "abuziv, având la bază argumente hilare".
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, medicul Horaţiu Suciu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că de la desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) şi transformarea lui în secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în 2010, au plecat din unitate 2