Un atac preventiv asupra Iranului, pentru a-i elimina sau întârzia dezvoltarea de arme nucleare, nu ar avea multe şanse de reuşită dacă ar fi lansat de către Israel. Ar reuşi, cel mult, să dea înapoi cu un an sau doi progresele făcute de Iran în acest domeniu. SUA şi statele aliate din Occident sunt însă cele care ar putea să ducă o astfel de misiune complexă la bun sfârşit. De aceea, ar trebui să preia controlul în această dispută şi să nu permită altora să stabilească teme şi calendare privind Iranul, arată un raport al CSIS (Center for Strategic and International Studies).
Raportul mai arată că puterea militară a Iranului, cu dotări învechite, nu are şanse împotriva capacităţilor armate moderne ale SUA şi ale statelor arabe aliate din Golf. Cea mai periculoasă "armă" a Iranului rămân rachetele balistice cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune, însă sistemele de alertare şi interceptare antirachetă instalate în statele arabe partenere ale SUA, care înconjoară Iranul, ar face faţă şi la această ameninţare.
Celelalte ameninţări din partea Iranului, în cazul în care este atacat, rămân blocarea strâmtorii Ormuz, ceea ce ar afecta grav comerţul cu petrol (pe acolo trece zilnic aproximativ 35% din producţia mondială de ţiţei) şi activarea grupărilor teroriste pe care le finanţează şi le susţine în alte state - Hezbollah în Liban sau grupările extremiste palestiniene. Acestea ar putea lansa atacuri asupra Israelului.
Cu toate acestea, arată raportul CSIS, un război cu Iranul nu este în interesul SUA, pentru că ar avea efecte grave asupra economiei mondiale, prin destabilizarea pieţei petrolului, dar şi asupra stabilităţii Orientului Mijlociu. Dacă Iran atacă unul dintre statele arabe aliate, care susţin interesele SUA în zonă, va exista o reacţie în lanţ, pentru că intervine dreptul la autoapărare şi alianţele locale se vor activa.
CITEŞTE