Pe parcursul ultimului an, rata dobânzii Euribor a înregistrat scăderi impresionante de peste 1 procent, la noi minime istorice, care au coborât dobânda pentru credite în euro. Pentru cei care au în derulare credite în euro cu dobândă variabilă indexată în funcţie de dobândă Euribor, scăderea acestuia a reprezentat o gură de oxigen la creşterea cursului de schimb valutar pentru moneda europeană. Astfel, datorită acestei scăderi, ratele lunare la creditele în euro au scăzut pe parcursul ultimului an şi au contrabalansat aprecierea euro cu 6 procente în aceeaşi perioadă.
Cele mai utilizate scadente pentru Euribor în cadrul contractelor de credit sunt cele la 3 luni şi 6 luni. În cazul Euribor la 3 luni, folosită la toate contractele de credit Prima Casă şi la alte credite ipotecare, dobânda a coborât de la 1,6% în vara anului trecut la un minim istoric de 0,222%, în timp ce Euribor la 6 luni a coborât la 0,448% de la 1,8%.
Scăderile au survenit după ce Banca Centrală Europeană a redus dobânda de politică monetară cu 0,5%, iar criza din zona euro a cunoscut o escaladare.
Ce efect a avut scăderea dobânzii Euribor?
În primul rând, rata lunară a scăzut. Pentru un credit „Prima Casă” de 30.000 euro pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în vara anului 2011 era de 172 euro, în timp ce în prezent aceasta a coborât la 147 euro, având în vedere că majoritatea băncilor practică o dobândă de 4 procente peste Euribor 3M (la 3 luni).
Reducerea ratei lunare este de 25 euro sau 9.000 euro pe întreaga perioadă de creditare. În acelaşi timp, moneda naţională a pierdut teren în faţa euro, aşa că a trebuit să scoatem mai mulţi lei din buzunar pentru a cumpăra un euro. Dacă în vara anului trecut un euro era cotat la BNR în jurul valorii de 4,27 lei, ceea ce însemna că pentru a cumpăra cei 172 euro aveam nevoie de 735 lei, în prezent, pentru a cumpăra