“Avem contracte pe următorii cinci ani cu mari concerne internaţionale, dar nu le putem onora pentru că activitatea este oprită. Interesant este faptul că partenerii noştri externi ne-au înţeles şi ne păsuiesc, ei vor ca noi să funcţionăm, pe când statul român a vrut să desfiinţeze Oltchim, pur şi simplu, şi nu înţeleg de ce”. “Avem contracte pe următorii cinci ani cu mari concerne internaţionale, dar nu le putem onora pentru că activitatea este oprită. Interesant este faptul că partenerii noştri externi ne-au înţeles şi ne păsuiesc, ei vor ca noi să funcţionăm, pe când statul român a vrut să desfiinţeze Oltchim, pur şi simplu, şi nu înţeleg de ce”.
Declaraţia aparţine directorului comercial al combinatului vâlcean, Veronica Preoteasa, care a intrat în această unitate de elită a petrochimiei româneşti în 1981, imediat după terminarea facultăţii, şi a parcurs aici toate treptele carierei. “Combinatul a primit prima lovitură în anul 2007, când acţionarul minoritar a depus plângere în instanţă şi a reuşit să blocheze majorarea de capital. De atunci, Oltchim a trecut pe capitaluri negative”, ne-a explicat Veronica Preoteasa. Următoarea lovitură avea să o primească în 2008, când OMV a sistat activitatea de la Arpechim, rafinăria piteşteană care alimenta Oltchim cu materiile prime de bază.
În acest context, combinatul a început să înregistreze datorii. În anul 2009, combinatul vâlcean a încercat să cumpere Arpechim, dar OMV s-a opus. Cu toate aceste necazuri, în 2011 Oltchim a început să se redreseze, dar pe 23 august 2012 alimentarea cu energie electrică a fost sistată pentru o datorie de 3 milioane de euro. “A fost o decizie pripită - ca să nu spun altfel -, chiar înainte de începerea privatizării unui combinat care face exporturi în peste 80 de ţări ale lumii. Cum să opreşti curentul înainte de privatizare?”, a concluzionat Veronica Preoteasa.
Oltchim pro