Zona Euro este pe punctul de a se dezintegra, mai multe economii comunitare sunt în pragul falimentului. Criza economică şi a datoriilor este însă şi o criză a economiştilor. Cum se soluţionează o criză financiară? Trebuie Grecia să părăsească Zona Euro? Va duce o inflaţie explozivă la devalorizarea banilor?
Este cel mai potrivit moment pentru experţi să îşi prezinte soluţiile. Teoriile lor sunt însă intens criticate. Puţini mai sunt cei care cred în refacerea pieţelor fără intervenţii externe. Lipsa unor soluţii viabile venite din partea economiştilor faimoşi duce la dispute chiar printre reprezentanţii breslei, scrie Deutsche Welle.
Thomas Straubhaar, şeful Institutului pentru Economie Mondială (HWWI) din Hamburg, pune la îndoială chiar principiile pe care se bazează analiştii economici: "Probabil că acesta este cel mai important mesaj al teoriei mele: în economie nu există nici o lege universal valabilă, care să se aplice precum în fizică. Aşa stând lucrurile, nu ar trebui să încercăm să tratăm problemele complexe cu reţete patentate. Cum ar fi de exemplu: dacă Grecia părăseşte Zona Euro, atunci nimic nu ar mai sta în calea salvării spaţiului de circulaţie a monedei unice." Ştiinţa ar putea prezenta procesele decizionale, efectele unor anumite comportamente, avanetajele şi dezavatajele pe care acestea le implică, costurile şi utilitatea unor decizii. Pe scurt, "da" analizelor, deşi ştiinţa are graniţe atunci când faptele sunt luate sub lupă.
Thomas Straubhaar explică: "Ştiinţa poate demonstra ce comportamente duc la diverse efecte. Dar cred că interpretarea geberează dileme şi atunci nu mai avem de-a face cu o analiză pură, universal-valabilă". Consecinţele logice pentru Straubhaar: economiştii ar trebui să fie mult mai atenţi când se reped să prezinte soluţii pentru probleme complexe. În situaţia actuală nu există reţete ge