Notarii publici, executorii judecătoreşti şi avocaţii sunt în atenţia Consiliului Concurenţei pentru aspecte neconcurenţiale legate de activitatea acestor profesii liberale, în cazul celor care practică profesia în mod independent, în regim de liberă practică.
Problemele actuale în cazul notarilor publici vizează onorariile minime, numărul de birouri şi restricţionarea publicităţii, în cazul executorilor judecătoreşti – onorariile minime şi maxime, numărul de executori şi restricţionarea publicităţii, iar în cazul avocaţilor – restricţionarea publicităţii, a declarat sâmbătă, la un seminar la Sinaia, Nicoleta Crişan, inspector de concurenţă în cadrul CC.
Ea a precizat că, în cazul notarilor publici, s-au pus bazele unui program pilot care vizează eliminarea, pentru o perioadă de timp, a intervenţiei asupra onorariilor pentru o parte din actele şi procedurile notariale, urmând să fie cuantificate efectele acestei măsuri.
Autorităţile române s-au inspirat în acest program din practica autorităţii olandeze de concurenţă, care a dereglementat complet piaţa serviciilor notarilor şi a evaluat după 2-3 ani efectele. Pe anumite proceduri, precum contractele prenupţiale, onorariile au crescut, iar pe altele onorariile au scăzut. Autoritatea olandeză de concurenţă a revenit şi a introdus limite maxime acolo unde au crescut onorariile.
Nicoleta Crişan a menţionat că de la 1 ianuarie 2013, urmare a demersurilor CC, va intra în vigoare legea 77/2012, care creează posibilitatea stabilirii de către ministrul Justiţiei a unor acte şi proceduri notariale pentru care onorariul se stabileşte liber, între notarul public şi solicitant.
În cazul profesiilor liberale, principalele aspecte neconcurenţiale aflate în atenţia CC se referă la accesul pe piaţă – atunci când este restricţionat excesiv şi nu este motivat de necesitatea asigurării unui nivel ridicat d