Experţi în geopolitică fac previziuni privind schimbarea mapamondului, încercând să-l configureze aşa cum va arăta peste 10 sau 20 de ani. Aşa au procedat recent şi Frank Jacobs şi Parag Khanna, comentatori la cotidianul american New York Times, relatează Il Giornale.
Harta lumii peste 20 de ani văzută de specialiştii New York Times
Ce s-a întâmplat cu petele imense roz sau violet care cu 50 de ani în urmă reprezentau vastele imperii de peste mări britanic şi francez? Au fost şterse de decolonizare şi apariţia a nenumărate state africane şi asiatice, probabil destinate unei vieţi şi mai efemere.
Cine îşi va mai aminti că au existat ţări ca RDG, Cehoslovacia şi Iugoslavia, prăbuşite odată cu comunismul care părea etern? Ca să nu mai vorbim de URSS ce se întindea pe o şeptime din teritoriile apărute. Astăzi, noul "ţar" al Rusiei, Vladimir Putin, depune eforturi pentru a restitui Rusiei rolul pierdut de putere mondială, dar pare puţin probabil că va reuşi să şteargă proaspăta independenţă a numeroaselor foste republici sovietice.
Din previziunile lui Frank Jacobs şi Parag Khanna rezultă o lume fragmentată în continuare, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns acest probabil maxim istoric de peste 200 de state independente de pe hartă. Noi frontiere vor trece, potrivit autorilor studiului, în special pentru cei care trăiesc în Africa sau Asia, unde un paşaport este adesea un vis de neatins. Unde vor putea fugi "cetăţenii" unui ipotetic Azawad, autoproclamatul stat ultraislamic din nordul actualului Mali, unde femeile fără văl sunt deja biciuite de noii lor stăpâni?, se întreabă Il Giornale.
Ce se va întâmpla cu locuitorii noilor state care vor apărea, potrivit lui Jacobs şi Khanna, în urma divizării Congo (fostul Zair al lui Mobutu, cel mai mare jefuitor din Africa postcolonială), "binecuvântat" şi "blestemat" în acelaşi