Banii sunt un subiect foarte delicat și în cuplu. Pot să arate cât de uniți sunteți sau pot fi un motiv de ceartă. Banii sunt un subiect foarte delicat și în cuplu. Pot să arate cât de uniți sunteți sau pot fi un motiv de ceartă.
"Subiectul «bani» are o încărcătură emoțională foarte mare", observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Nu aduc fericirea, dar, constată ea, nu reprezintă doar moneda în sine, ci și "sentimentul de putere, stabilitate și se asociază cu un anume statut. Lipsa lor este asociată cu umilință, cu lipsa de perspectivă, de protecție, ceea ce poate duce la stări de teamă, certuri și chiar la despărțire".
Pe vremea părinților noștri, banii la comun erau o regulă. Dar acum mulți își iau salariile pe card și fiecare poate dispune de suma pe care o câștigă. Ar putea fi o dovadă de maturitate a cuplului faptul că au ajuns la o anumită înțelegere în ceea ce privește finanțele familiei. Se spune că cei care au totul la comun au o uniune mai solidă. Totuși, depinde și de obiceiurile familiilor de proveniență a fiecărui membru. Tindem să imităm ceea ce am văzut la părinți. O problemă apare atunci când cei doi au avut parte de modele diferite. Atunci apar conflicte, dar, de cele mai multe ori, prin negociere, se ajunge la o înțelegere. Important este să vezi ce se aplică mai bine cazului tău și nu rețete pe care le crezi "universal valabile".
Psihologul observă că "probleme mari apar când un membru al cuplului cheltuiește compulsiv, bea, joacă jocuri de noroc sau/și nu mai are slujbă. Aici ar trebui instituit un nou set de reguli". În acest caz, trebuie revăzut bugetul familiei și făcut un plan de avarie. Dacă este doar problema șomajului, cei doi se pot sprijini unul pe celălalt, să cheltuiască mai puțin și să găsească surse alternative de venit. Dacă unul cheltuiește prea mult, se poate încerca o negociere, să se ajungă la o sumă rezonabilă.