Boardul FMI a aprobat vineri cea de-a şasea revizuire a acordului preventiv cu România în urma căreia a disponibilizat o nouă tranşă, în valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari), a anunţat, vineri, instituţia financiară internaţională.
În urma disponibilizării noii tranşe din acordul de supraveghere preventivă încheiat cu FMI, resursele la dispoziţia României se ridică la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro şi 4,1 miliarde dolari). Valoarea totală a acordului este de 3,6 miliarde de euro.
De asemenea, boardul a aprobat o derogare referitoare la criteriile de performanţă în ceea ce priveşte arieratele de stat şi cele ale sistemului social şi modificarea criteriilor de performanţă referitoare la activele străine nete ale băncii centrale.
‘România continuă să facă progrese în cadrul programului preventiv. Toate criteriile de performanţă şi ţintele au fost îndeplinite cu excepţia arieratelor. Totuşi, perspectiva economică rămâne dificilă din cauza mediilor extern şi intern, care au dus la presiuni asupra cursului de schimb şi au afectat încrederea. Creşterea economiei este de aşteptat să încetinească în timp ce inflaţia se apropie de limita superioară a ţintei stabilite de Banca Naţională. Un program susţinut este esenţial pentru păstrarea stabilităţii macroeconomice greu câştigate, creşterea investiţiilor şi a potenţialului economiei’, a spus David Lipton, directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, la finalul întâlnirii.
Acesta a arătat că autorităţile române au păstrat o disciplină strictă a cheltuielilor bugetare pentru a atinge ţinta de reducerea a deficitului bugetar la 3 procente din PIB în 2012. Potrivit FMI, sunt prioritare măsuri de remediere în ceea ce priveşte sectorul arieratelor şi sunt necesare eforturi suplimentare pentru îmbunătăţirea