Comparativ cu lunile iulie şi august curent, în raiounul Făleşti din Republica Moldova s-a înregistrat o creştere a preţurilor de comercializare a produselor lactate. Astfel, brânza de oi, smântana şi brânza de vacă s-au scumpit cu 17%, caşul proaspăt cu 22-25%, laptele proaspăt de vacă cu 20%, anunţă agravista.md. Specialiştii spun că situaţia este aproximativ aceeaşi în întreaga ţară.
Specialiştii de la centrul Agroinform explică creşterea semnificativă a preţului lactatelor prin reducerea numărului de animale domestice, care la rândul său este rezultatul secetei.
Conform ultimelor date statistice raionale, de la începutul anului şi până în luna septembrie 2012 în raionul Făleşti s-a inregistrat o descreştere de 4% a numărului de vaci mulgătoare şi de 3% a ovinelor.
Numărul bovinelor pentru carne şi lapte, de două ori mai mic din cauza secetei
Potrivit specialiştilor reducerea numărului de animale este determinat de creşterea preţurilor la nutreţurile combinate.
În prezent la piaţa agricolă din Făleşti brânza de oi se vinde la preţul de 70,00-75,00 de lei pentru un kilogram, caşul proaspăt cu 55,00-58,00 de lei, urda cu 30,00 de lei, iar brânza de vacă se vinde cu 35,00-40,00 de lei pentru un kilogram. Costul laptelui proaspăt a ajuns la 10 lei pentru un litru, în timp ce anterior se vinde cu 8,50 lei.
Scumpirile vor continua susţin specialiştii, dar şi crescătorii de animale. Or, cea mai mare reducere a şepteluilui de animale se aşteaptă în lunile noiembrie-decembrie, ceea ce va duce la majorarea preţurilor la produsele lactate.
Deocamdată fabricile de lactate menţin preţurile la lapte, dar spun că se confruntă cu un deficit de materie primă şi cu scumpirea acesteia.
Cea mai mare firmă de lactate din Republica Moldova trece Prutul