Sectorul IT şi industria farmaceutică urmează în topul creşterilor salariale
Industria auto e campioană la creşteri salariale în anul 2012, în România. În acest sector salariile au urcat, în medie, cu 8%, faţă de cele din 2011, potrivit ediţiei de anul acesta a studiului salarial şi de beneficii PayWell, derulat de echipa de consultanţă în resurse umane a PwC România, unul dintre studiile de referinţă despre politicile de remunerare ale companiilor care activează în România.
Sectorul IT, industria farmaceutică şi sectorul de servicii externalizate au înregistrat creşteri salariale medii de 6% în 2012, faţă de valorile înregistrate în 2011, potrivit studiului PayWell.
Per ansamblu, salariile au urcat în mediul privat cu 5,1%, în medie, în 2012, faţă de valorile medii din anul precedent. Nivelul de creştere înregistrat se apropie de estimările companiilor la începutul lui 2012. „Aceasta valoare se apropie de estimările de la începutul anului, atunci când companiile planificau o creştere salarială medie de 6%. Totuşi, creşterea salarială efectivă a fost uşor mai scăzută, ceea ce reflectă prudenţa angajatorilor în privinţa creşterii costurilor salariale într-o perioadă de incertitudine economică, având în vedere recesiunea din zona euro”, a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România. În contrast, sectorul bancar, retailul şi turismul au înregistrat creşteri salariale sub media naţională (de 6%). „În ultimii patru ani, România a înregistrat o evoluţie economică cu două viteze. Pe de o parte, există o economie dinamică orientată spre export care a înregistrat rate sănătoase de creştere chiar şi în aceste vremuri dificile. Vorbim în principal de industria auto, sectorul farmaceutic şi IT. Pe de altă parte, piaţa internă împovărată încă de criză a afectat perspectivele de creştere ale