E considerată un aliment de bază pentru români, însă de cele mai multe ori acest produs nu e mâncat corect. Specialistul în nutriţie îţi spune ce pâine să alegi şi în ce cantitate să o consumi, astfel încât să nu te îngraşi. E considerată un aliment de bază pentru români, însă de cele mai multe ori acest produs nu e mâncat corect. Specialistul în nutriţie îţi spune ce pâine să alegi şi în ce cantitate să o consumi, astfel încât să nu te îngraşi.
Unii nutriţionişti sunt de acord cu consumul de pâine chiar şi în timpul dietelor de slăbire. Din punctul de vedere al dr. Şerban Damian, "pâinea nu trebuie eliminată complet din alimentația persoanelor care vor să slăbească, ci doar redusă cantitativ, având în vedere că aduce un aport caloric important. Totuși, este un aliment hrănitor, care conţine o cantitate utilă de carbohidrați, fibre și vitamine, în special B-uri. Pâinea este gustoasă și sățioasă, completează alimentele bogate în proteine (carne, lactate), dar și pe cele bogate în carbohidrați (legume, salate)", spune medicul nutriţionist.
Persoanele cu o activitate fizică intensă și de lungă durată pot să mănânce chiar și o pâine întreagă pe zi, fără niciun fel de problemă în privinţa creşterii greutăţii. Însă pentru cei mai mulți, care au o activitate fizică mică sau moderată, 1-2 felii de 30 g la mesele principale este suficientă (cumulând 150-250 g). În cazul celor care vor să slăbească, porţia este de o felie la mesele principale. Este recomandată cea din făină integrală.
Pâinea adevărată se prepară din făină integrală, care conține toate componentele bobului de cereale, aducând în organism fibre alimentare, vitamine (B1, B2, B6, E) şi minerale (magneziu, fosfor, calciu şi potasiu). Datorită conținutului crescut de fibre, ajută la detoxifierea organismului, previne cancerul tubului digestiv, combate constipația, colita, balonarea și ajută la tratare