Fondul Monetar Internaţional a acordat Republicii Moldova următoarea tranşă de 50 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), ceea ce este echivalentul a circa 77 milioane de dolari, care vor merge la completarea rezervelor valutare, anunţă serviciul de presă a Guvernului.
Consiliul director al FMI a examinat performantele economice ale Moldovei și a aprobat rezultatele misiunii V de revizuire și acordarea următoarei tranşe de 50 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) pentru completarea rezervelor valutare internaționale.
În rezultat, suma debursărilor din partea FMI în cadrul programului actual de trei ani constituie 320 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST), din suma aprobată iniţial (la 29 ianuarie 2010) de 369,6 milioane DST (aproximativ 572,7 milioane dolari). Suma tranşei aprobate este pusă la dispoziţia autorităţilor imediat după aprobarea Consiliului director al FMI.
FMI se arată impresionat de faptul că economia Republicii Moldova a crescut cu ritmuri impresionante de circa 14% cumulative pe parcursul anilor 2010-2011, fiind impulsionată în special de creșterea exporturilor, a cererii interne și îmbunătățirea politicilor în contextul Programului susţinut de FMI.
Potrivit FMI, economia Republicii Moldova, care a încetinit brusc la începutul anului 2012 datorită înrăutățirii mediului economic extern, dar și a condițiilor climaterice dificile, creșterea PIB diminuându-se până la 0,8% în prima jumătate a anului 2012, conferă o stare de optimism în partea ce ține de restabilirea în jumătatea a doua a anului, în special datorită evoluției economice pozitive în spațiul CSI precum și a investițiilor în infrastructură.
Datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că la mijlocul lunii septembrie rezervele valutare ale ţării erau de 2,325 miliarde de dolari, în creştere cu peste 350 de milioane de dolari de la începutul anu