O echipă de arheologi de la Universitatea Nebraska-Lincoln a scos la iveală un mozaic roman uriaş, care documentează cât de departe au ajuns graniţele Imperiului Roman, relatează site-ul dailymail.co.uk
Descoperirea arheologică a fost făcută în sudul Turciei, artefactul fiind o operă decorativă de aproximativ 480 de metri pătraţi, meticulos realizată, reprezentând o hartă a Imperiului Roman. Teritoriul ocupat astăzi de Turcia s-a aflat o vreme sub dominaţia acestui imperiu, după care a fost recucerit de cartaginezi, iar mozaicul, considerat a avea o importanţă istorică majoră, demonstrează amploarea influenţei culturale romane prezentă în această zonă în secolele trei şi patru.
Din anul 2005 încoace, profesorul de istoria artei Michael Hoff împreună cu o echipă formată din 60 de persoane lucrează cu conştiinciozitate şi interes pentru a aduce la suprafaţă rămăşiţele aşezării străvechi Antiochia ad Cragum, situată pe coasta sudică a Turciei. Mozaicul descoperit recent confirmă faptul că influenţa romanilor era extrem de puternică în această regiune îndepărtată. „Am fost foarte surprinşi să găsim un mozaic de asemenea dimensiuni aici. Această zonă este izolată şi nu a primit prea multă atenţie din partea istoricilor şi arheologilor. Iar acum, iată această adevărată operă de artă, care ne convinge să ne schimbăm părerea despre cum era zona în antichitate“, a explicat Hoff.
Oraşul a fost întemeiat la mijlocul secolului I î. Hr. de regele roman Antiochus I, dar profesorul american este de părere că nici până acum istoria aşezării nu este foarte bine cunoscută. „Începem să înţelegem faptul că această zonă a Turciei de astăzi s-a aflat sub influenţa romană mai mult decât cei de atunci, sau noi, de acum, am fi crezut. Cea mai bună dovadă este chiar acest mozaic“, a mai spus americanul.
Spicuiri din istorie
Potrivit specialistului, d