Avem o sansa: un PIB cu plus in 2012. Va fi nevoie insa, in anii imediat urmatori, sa fie consolidata cresterea economica. Desigur, concomitent cu o dieta severa: restrictia impusa societatii romanesti de a nu cheltui mai mult decat o tin curelele.
Criza va trece. Si chiar daca nimic nu va mai fi cum a fost, daca insasi lumea se transforma si suntem obligati sa alegem un alt stil de viata, societatea romaneasca nu poate sta cu bratele incrucisate asteptand ca timpul sa-i stabileasca ritmul si directia de mers. Asta ar fi o cale, cea mai grea. Cealalta cale e sa ne multumim cu ce aduce timpul, sa renuntam la lupta.
In anii din urma au fost corectate multe lucruri in economia noastra. Dar multe au ramas strambe. Din cauza amanarii reformelor structurale. Somnul a fost mult prea lung. Acum insa, in al doisprezecelea ceas, nu mai putem da inapoi, fiindca nu mai exista alternativa. Daca vrem ca, in anii viitori, timpul sa lucreze pentru Romania, nu vor mai fi de-ajuns doar cateva ajustari. Doar corectii. Va fi nevoie de mult mai mult. In anii crizei, ceasul istoriei a ramas insa in urma in plan economic si social. Ca sa-l potrivim avem nevoie de modele bune.
Criza ne impune, acum, o schimbare de model. Intai si intai fiindca banii disponibili pentru investitii, pentru remunerarea muncii si pentru imprumuturi bancare sunt mai putini. Milioane de romani vad ca nu-si mai pot procura bunurile si serviciile de pe piata platind combinat: din venituri proprii si din credite. Banii castigati din munca, din afaceri, din rente, de la compatriotii nostri calatori prin lume ori din alte surse, inclusiv din economia necontabilizata, s-au imputinat. Si, desigur, banii de la banci s-au imputinat si ei. Iar in viitorul apropiat populatia nu va trai insa neaparat mai bine daca va primi mai multi bani. Poate sa primeasca tot mai multi bani si sa traiasca tot mai rau. @N