Dezvăluirea recentă a unui scandal de tortură într-o închisoare din Tbilisi, condamnat de comunitatea internaţională, a pătat imaginea Guvernului şi a plasat partidul său într-o situaţie delicată, cu câteva zile înaintea scrutinului din Georgia.
Saakaşvili trebuie, în principiu, să părăsească puterea în 2013, când i se încheie cel de-al doilea mandat prezidenţial, dar numeroşi georgieni cred că, dacă va trece cu succes proba alegerilor legislative, ar putea rămâne multă vreme o forţă politică majoră în ţară.
În timp ce criticii săi îl acuză că a devenit un autocrat, sondajele arată că el rămâne omul politic cel mai popular din această mică republică din Caucaz.
La vârsta de 44 de ani, el acţionează cu aceeaşi energie şi chiar aceeaşi încredere ca atunci când a preluat putere după "revoluţia trandafirului", în 2003.
Ambiţios, impulsiv, acest jurist charismatic format în Statele Unite şi Franţa, care vorbeşte cinci limbi străine, a conferit un suflu nou Georgiei atunci când l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Eduard Şevardnadze, fost cadru de partid şi ministru al Afacerilor Externe în Uniunea Sovietică, acuzat de fraude electorale.
Imaginea tânărului revoluţionar care a intrat în Parlament în noiembrie 2003, având în mână un trandafir a făcut înconjurul lumii. Ales la scurt timp după această întâmplare, la vârsta de 36 de ani, cu 96 la sută din voturi, el devine cel mai tânăr şef de stat european şi încarnează visul democratic în fosta URSS.
Protejat al occidentalilor şi mai ales al Statelor Unite, el se concentrează pe modernizarea ţării, devastată de sărăcie şi corupţie, promiţând reforme economice şi curtând investitorii străini.
Dar în 2007, imaginea lui este pătată de manifestaţiile opoziţiei dispersate cu gaze lacrimogene, luarea cu asalt al televiziunii opoziţiei şi decretarea stării de urgenţă.
Tact