Aproximativ 400.000 de studenţi la universităţile de stat vor începe anul universitar cu festivitatea de deschidere ce se va desfăşura mâine în majoritatea centrelor universitare din ţară.
În jur de 175.000 dintre studenţi au promovat examenul de admitere anul acesta şi vor începe primul an de studiu, dintre care 62.400 la buget, conform cifrei de şcolarizare pentru acest an universitar. Pe studenţi îi aşteaptă 14 săptămâni de cursuri, urmate de minim trei săptămâni de examene, în funcţie de structura anului adoptată de senatul universitar.
Pentru ca studenţii şi angajatorii să ştie ce aşteptări trebuie să aibă de la universităţi, acestea sunt clasificate în trei categorii: instituţii de învăţământ superior centrate pe educaţie, cele de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau de educaţie şi creaţie artistică, şi cele mai bine cotate – universităţile de cercetare avansată şi educaţie.
Clasificarea instituţiilor de învăţământ a fost realizată de cea mai prestigioasă organizaţie europeană de specialitate: Asociaţia Universităţilor Europene (European University Association) care sprijină şi reprezintă educaţia superioară în 47 de ţări.
"Este un demers foarte util atât studenţilor cât şi angajatorilor. Pentru că un student va şti exact, în funcţie de cariera pe care vrea s-o urmeze, spre cercetare sau job mai rapid, care este direcţia spre care se va orienta", a spus Daniel Funeriu.
La procesul de clasificare au participat toate universităţile acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, atât cele de stat, cât şi cele particulare, conform metodologiei de evaluare (HG 789/2011).
Evaluarea universităţilor
Pentru clasificarea universităţilor, în evaluarea fiecărei instituţii s-a ţinut cont de următoarele criterii:
• Predarea şi învăţarea;
• Cercetarea ştiinţifică;
• Creaţia artistică (în cazul universiăţilor de art