Casele si masinile se vand cu preturi maxim duble fata de costurile de productie, in timp ce la iPhone 5, raportul depaseste 3/1. De ce "prinde" atat de bine produsul lui Apple - pentru ca avem nevoie de el, sau pentru ca e cool si trendy?
Costul de productie al celui mai scump model iPhone 5, cel cu memorie interna de 64 GB, este de numai 230 de dolari, in timp ce pretul de vanzare fara abonament ajunge la 849 de dolari in Statele Unite.
In Romania, acelasi produs va putea fi cumparat cu 4.299 lei (1.223 de dolari la cursul de azi), potrivit site-ului de specialitate iPhone5pret.com. O suma peste puterea medie de cumparare. Desigur, operatorii de telefonie mobila vor comercializa gadget-ul la pachet cu abonamentul, facandu-l astfel mai ieftin.
Cert este ca, in comparatie cu alte produse de pe piata, smartphone-ul isi creste binisor pretul din momentul cand iese pe poarta fabricii si pana ajunge in magazin. Iar Apple nu se poate plange ca nu are vanzare.
Fara indoiala, costurile de cercetare-dezvoltare trebuie si ele acoperite (acestea fiind existente insa, la orice produs fabricat de pe piata), insa fara o cerere foarte mare, pretul nu ar fi atat de ridicat.
Toata lumea vrea telefoane inteligente
Numai in tara noastra, una dintre cele mai sarace din UE, la o populatie de 19 milioane de locuitori, exista 2,5 milioane de telefoane inteligente, numar ce se va tripla pana in 2015, dupa cum estimeaza expertul Dan Virtopeanu, citat de Mediafax.
Daca ne referim la o piata mult mai dezvoltata, cea din SUA, vom observa un numar de peste 100 milioane de smartphone-uri la o populatie de 314 milioane locuitori, potrivit unui raport al firmei de profil comScore.
Mai mult, dintre detinatorii americani de mobile, peste 50% folosesc un telefon inteligent, se arata intr-un studiu efectuat de