Urechea neprotejată nu merge de multe ori la apă, ca să parafrazăm vorba veche. Un strop azi, altul mâine, uite-așa, pic cu pic, se face otita, o boală destul de periculoasă. Urechea neprotejată nu merge de multe ori la apă, ca să parafrazăm vorba veche. Un strop azi, altul mâine, uite-așa, pic cu pic, se face otita, o boală destul de periculoasă.
Vara, cu temperaturile ei ridicate, e mediul ideal pentru bacterii. Şi apa mult căutată în zilele toride, în special din piscine şi bazine, devine "raiul" microbilor. De aici şi până la infectarea urechii nu e decât un pas. O infecţie banală se poate trata cu succes, dar odată ce te-ai pricopsit cu otită externă, e cazul să o iei în serios, căci te poate lăsa fără auz!
Otita externă acută sau "de piscină" este infecţia canalului auditiv, cauzată de virusuri şi bacterii, cel mai răspândit fiind stafilococul auriu, un germen foarte rezistent la tratament. Acest lucru presupune inflamare, durere intensă, insomnii, imposibilitatea de a mesteca hrana. În plus, semnalul de alarmă este dat şi de starea febrilă, în care temperatura corpului nu scade sub 38 °C, în special în timpul nopţii. Urmează şi o slăbire moderată a auzului, însoţită de scurgerea din ureche a unei secreţii gălbui. În general, în faza de debut, otita se poate confunda uşor cu o banală răceală, aşa că la cel mai mic semn, e cazul să dai fuga la medic, pentru a nu complica situaţia. Simptomele sunt atât de severe uneori, încât majoritatea suferinzilor nu-şi mai pot desfăşura activităţile obişnuite şi sunt nevoiţi să stea la pat. Uneori, pot apărea şi tulburări de echilibru, ameţeli sau senzaţie de vomă.
Trebuie menţionat faptul că otita se "agaţă" uşor de copii, vârstnici, de cei ce suferă de deviaţii de sept, sinuzită, polipi nazali, alergii netratate. Apoi, statul prelungit în apă şi pe sub apă poate duce la traumatisme ale timpanului şi, implict,