Își dorește să dezvolte o parte din fabrica pe care o deține cu fonduri europene, dar „birocrația excesivă“ îi încetinește proiectul. Chiar și așa, antreprenorul Cătălin Hideg merge mai departe.
La 20 de kilometri de București, în comuna Călugăreni (județul Giurgiu), se dezvoltă unicul producător de medii de cultură din piața locală, Sanimed International Impex.
Și-a început activitatea în 2003, prin inaugurarea primei fabrici de medii Lowenstein Jensen din România. În 2009, a fost deschisă o nouă linie de producție pe segmentul „medii turnate în plăci petri“. Acum, la Călugăreni se produce o gamă largă de reactivi de diagnostic in vitro, inlcuzând medii uzuale, de creștere, de conservare, de control al sterilității bacteriologice, folosite pentru controlul bacteriologic de laborator, în industria alimentară, în zootehnie, în industria cosmeticelor, pentru controlul apelor.
„Tot ce înseamnă controlul microbiologic, în mare parte, se realizează cu produse de la noi, 80% dintre acestea mergând către unitățile sanitare, adică spitale și laboratoare. Este singura unitate privată construită la nivel local cu capital 100% românesc“, spune Cătălin Hideg, proprietarul Sanimed International Impex. Printre avantajele pe care le au clienții, acesta punctează, în primul rând, prețurile produselor, mult mai mici față de cele promovate de companiile concurente din străinătate, dar și termenele reduse de livrare a produselor pe piața locală: „două-trei zile de la comandă, pe când, din zona europeană aceste comenzi vin după două - trei săptămâni“. În context, mediile de cultură au un regim special de transport, la temperaturi controlate, între două și opt grade, altfel se deteriorează.
10% din producție merge la export
Din totalul producției Sanimed, aproximativ 10% înseamnă export, procentaj care ar fi putut să crească dacă ar fi fost po