Preţul minim al unei nopţi de cazare în reşedinţa unui nobil de pe timpuri este de circa 50 de lei. Cele mai multe edifi cii sunt în Timiş, Alba şi Hunedoara Sursa: SHUTTERSTOCK
România este împânzită de castele din Evul Mediu sau din perioada modernă în care turiştii se pot caza. Transilvania este lider incontestabil la densitatea de vestigii istorice transformate în pensiuni. Muntenia şi Oltenia au puţine clădiri istorice care găzduiesc turişti, dar multe dintre ele pot fi vizitate.
Istoria bogată a Mureşului
Nu mai puţin de 26 de castele, dintre care multe bine conservate, sunt în judeţul Mureş. Unul dintre acesteaeste Castelul Haller din Ogra, situat la 17 kilometri de Târgu Mureş şi la 60 de kilometri de Sighişoara. A fost construit în secolul XVII, iar de atunci până acum s-a aflat în proprietatea mai multor familii nobiliare. Recent, clădirea a fost transformată în pensiune turistică, capacitatea de cazare fiind de 15 camere, din care două sunt apartamente.
Interiorul castelului păstrează şi acum o parte din bogăţia de ornamente de pe vremuri. Atunci camerele boltite aveau lambriuri şi stucaturi de cea mai bună calitate, candelabrele erau aduse din Viena, iar mobilierul din lemn masiv, de la Paris. Un sejur de câteva zile la castel costă nu mai mult de câteva sute de lei, tariful pentru o noapte de cazare în camera dublă fiind de 240 de lei. În preţ este inclus şi micul dejun.
Popas în Alba
În judeţul Alba se află alte 11 castele. La fel de "bogate" sunt judeţele Hunedoara, Covasna sau Bistriţa- Năsăud. Castelul Templul Cavalerilor, din Alba, a fost distrus aproape complet în al doilea război mondial, însă reconstruit ulterior şi adus în circuitul turistic. Se află în apropierea oraşului Aiud. Transformat în pensiune turistică, are o capacitate de cazare de 30 de locuri, în 14 camere duble. Tariful unei nopţi de cazare este