Spitalele vrâncene ar putea plăti, în viitor, sângele pe care îl primesc de la centrele de transfuzii sanguine, necesar pacienţilor. Această propunere a fost discutată recent la o întrunire dintre directorii centrelor de transfuzie sanguină din ţară şi ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, întâlnire ce a avut loc la Institutul de Hematologie din Bucureşti.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea, medicul Mioara Hanţă, ne-a spus că s-a luat în discuţie posibilitatea plătirii sângelui pentru un mai bun triaj al acestuia, în condiţiile în care cererea este foarte mare, iar numărul donatorilor a scăzut. Aceasta a mai adăugat că s-au perceput astfel de tarife şi în perioada 1999-2000. „S-a propus taxarea spitalelor pentru un mai bun triaj al sângelui. S-a constatat că la nivel naţional există un consum exagerat de sânge. Prin 1999-2000, spitalele plăteau pentru sângele primit şi era foarte bine. Nici noi, ca centru de transfuzii, nu mai aveam probelemele financiare cu care ne confruntăm în prezent, iar sângele se consuma mult mai responsabil. Ar fi foarte bine dacă s-ar reveni la această metodă“, este de părere medicul Mioara Hanţă.
Valoarea unei pungi cu sânge, de 450 de mililitri, este evaluată la 102 lei. În prezent, spitalele nu plătesc nimic, în condiţiile în care se solicită şi câte 10 pungi de sânge pentru un singur pacient.
Campanie pentru donarea de sânge
Pe de altă parte, numărul donatorilor a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Dacă necesarul ar fi de 30 de donatori pe zi, acum dacă vin cel mult 15 persoane. Tocmai din acest motiv, conducerea CTS Vrancea a demarat o campanie de donare de sânge. „Această campanie am iniţiat-o pentru că, în afară de criză, care este la nivel naţional, există o acutizare a acestei crize din cauza prezenţei virusului West Nile, care a blocat unele judeţe şi câteva sectoare