PF Daniel serbează, duminică, 5 ani de patriarhat, dominat de hotărârea fermă pentru construirea Catdralei Neamului, înfiinţarea de noi biserici în ţară şi în străinătate, dinamizarea învăţământului teologic, recuperarea şi valorificarea patrimoniului bisericiesc şi dezvoltarea propriilor servicii.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), un om al acestor vremuri, cum îl descria PF Teoctist pe succesorul său, fără să-l nominalizeze, a dovedit, în cei cinci ani de la întronizare, că pentru a conduce Biserica trebuie să ai, pe lângă har, şi pregătire religioasă, un dezvoltat simţ practic şi să fii un bun manager. Altfel, într-o societate secularizată, Biserica devine tot mai vulnerabilă.
Grup de presă şi Catedrala Neamului
În acest context, o primă grijă a lui PF Daniel a fost realizarea unui grup de presă propriu, care să poată transmite mesajele Bisericii atât în rândul clericilor, cât şi al mirenilor. Nu era o noutate, întrucât Radio Trinitas funcţiona la Iaşi de pe vremea când PF Daniel era Mitropolit al Moldovei. Nu este o noutate nici în rândul Bisericilor altor culte, fiecare având propriul grup de comunicare.
O dată rezolvată problema comunicării la toate nivelurile video, audio, presă scrisă şi agenţie de ştiri, PF Daniel şi-a concentrat eforturile pentru construirea Catedralei Mânturirii Neamului, astfel că, la trei ani de la întronizare, putea spune că cea mai mare bucurie pe care o trăia la acel moment era faptul că lucrările viitorul lăcaş au intrat în linie dreaptă. De fapt, toţi cei cinci patriarhi de dinaintea sa au avut acelaşi deziderat.
Tot PF Daniel a început apoi demersurile pentru recuperarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului bisericesc şi nu a ezitat să facă uz de autoritate pentru instituirea rigorii bisericeşti în relaţiile interne şi externe.
Un accent special a fost pus pe misiunea ca