- Domnule general Alexandru Grumaz, săptămâna trecută aţi fost invitat la o reuniune la Bruxelles. Despre ce era vorba?
- De un brainstorming, cu tema Schimbarea rolului serviciilor de informații după 9 septembrie 2001, lecții pentru guverne, industrie și societatea civilă, forum organizat de AFCEA,Asociaţia de Electronică și Comunicatii pentru Forțele Armate, care are peste 36.000 de membri individuali și 2000 membrii corporatiști, fondată în 1946, în Statele Unite. AFCEA este o organizatie non-profit, ce oferă membrilor un areal pentru schimbul de idei în domeniul tehnologiei informației, comunicațiilor electronice, în domeniul apărării și al securității naționale. Peste 130 de filiale/capitole sunt prezente în întreaga lume, unde sunt înregimentați ingineri, programatori, manageri, oficiali guvernamentali și militari. Există și în România o filială, care, din păcate, nu mai este activă, după plecarea generalului dr.ing. Irimia, omul care a organizat-o, în 1998. Tema a fost incitantă.
- Dar noutatea adusă de acest eveniment?
- Pentru prima dată, de la înființarea asociației, forumul pe probleme ale serviciilor de informații s-a desfășurat în afara SUA. Este deja un truism faptul că puține servicii de informații, dar şi guverne sau societatea civilă au fost pregătite pentru tragedia din 11 septembrie și ceea ce a urmat. De atunci, toți am fost martorii unor schimbări dramatice, în prioritățile și cerințele serviciilor de informații. Schimbările au avut ca efect modul în care lucrează guvernele cu industria aferentă, pentru a asigura împreună securitatea societății, fără a sacrifica drepturile individuale.
Trăim într-o lume digitală
- Concret, ce s-a discutat, în acest context?
- Forumul a pus în dezbatere o serie largă de probleme. De la lecțiile învățate, după evenimentele de la 9 septembrie 2001, la înțelegerea noilor misiuni ale