Mai mult de 75% dintre românce nu au auzit de sterilet sau de diafragmă, spune cel mai recent studiu organizat de Institutul pentru Politici Publice. Sursa: SHUTTERSTOCK
În schimb, 88% dintre românce ştiu ce este şi cum se foloseşte un prezervativ, 79% ştiu despre pilule contraceptive, iar 49% ştiu despre contracepţia de urgenţă. La polul opus, doar 8% au auzit despre spermicide şi aproximativ 10% despre plasture, contraceptive injectabile sau inel.
Din populaţia chestionată, o treime a făcut întrerupere de sarcină, iar 50% dintre ele au avut mai multe intervenţii, deşi aproape toate erau implicate într-o relaţie stabilă.
„Dacă stai de vorbă cu gravidele care vor să facă avort multe se răzgândesc. Este o sarcină neplanificată, asta le sperie. Însă principalul este ca relaţia să fie stabilă”, a declarat doctorul Alexandru Anca, medic primar obstretică-ginecologie, la Spitalul Universitar.
Ziua Mondială a Contracepţiei, sărbătorită anual pe 26 septembrie, aduce în discuţie situaţia îngrijorătoare a întreruperilor de sarcini, România situându-se pe locul patru în Uniunea Europeană, după Marea Britanie, Spania şi Franţa, cu 100.000 de avorturi pe an.
Cercetarea lansată de IPP s-a defăşurat în perioada februarie-martie 2012, pe un eşantion de femei fertile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 49 de ani.
Anticoncepţionalele – mituri clasice despre ele
Metodele contraceptive s-au dezvoltat enorm în ultimii ani. Orice femeie, cu probleme de sănătate sau nu, poate alege dintre numeroasele variante disponibile. Metodele contraceptive pot fi stabilite împreună cu medicul de familie, la cabinetele de planning familial sau la sfatul medicului ginecolog.
Odată cu dezvoltarea contracepţiei, au apărut şi mituri, pe care vi le demontăm în rândurile de mai jos:
1. Pastilele contracptive sunt sigu