În programul acestui bloc electoral, prezentat de Adriean Videanu, îşi fac loc promisiuni electorale care miros a minciuni sfruntate. Nici nu s-a înfiinţat bine, şi ARD - alianţă formată din PDL, PNŢCD şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu, plus oamenii lui Mihail Neamţu de la Noua Republică - recurge la un populism greţos, care-l concurează pe cel tradiţional al USL.
Cum arată Raiul în varianta ARD? Există trei mari direcţii de acţiune: 1. reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%; 2. creşterea salariului minim pe economie de la 700 de lei la 1.000 de lei; 3. scăderea contribuţiilor la asigurările sociale.
Toate aceste promisiuni, mai ales făcute „la pachet", sună - vorba lui Petre Roman, pe vremea când nu era vopsit, ci doar mincinos - ca dracu'. E clar că sunt vorbe goale, imposibil de aplicat într-un program de guvernare. De unde bani pentru creşterea lefurilor, impusă de un salariu minim umflat cu 42%? Cum va fi realizat bugetul de stat, în condiţiile reducerii cotei unice de impozitare cu 25%? Cum vor funcţiona nişte servicii sociale al căror deficit este acum de câteva miliarde de euro pe an, dar care ar urma să aibă un buget şi mai mic?
Apropo: dacă asemenea măsuri ar fi posibile, de ce n-au fost aplicate în cei câţiva ani de guvernare PDL? Atunci au fost tăiate salarii (cu 25%), crescută TVA (de la 19% la 24%) şi taxate pensii (cu câteva procente) pe motiv că bugetele nu mai fac faţă. Deşi dureroase şi nepopulare, măsurile au fost considerate o dovadă de responsabilitate politică. În aceeaşi logică, măsurile în sens invers, anunţate acum de Alianţa Dreptei, ar fi un semn de iresponsabilitate politică. Din fericire, ele nu pot fi puse în practică, pentru că: 1. ar duce la o catastrofă bugetară; 2. nu ar fi acceptate de FMI.
Evident, nici USL nu se lasă mai prejos, aşa că promite crearea a un milion