Macul, o floare minunată, de cele mai multe ori de culoarea cu care simbolizam dragostea… De câte ori nu i-am rupt tulpiniţa verde-albăstruie, vrând să păstrăm alături gingaşa planta… De câte ori nu am descris sublimul prin cuvintele „un câmp cu maci”…
Terapii naturiste cu mac
Din florile de mac se face ceai: se administrează copiilor contra tusei, în pojar şi scarlatina, contra durerilor în gât, dar şi împotriva… insomniilor! Şi semințele se folosesc pentru somn, împotriva gusei! Macul vindeca şi hernia şi durerile abdominale! Şi durerile de dinţi!
u trecut peste 200 de ani de când farmacistul german Friedrich Wilhelm Adam Sertürner, a izolat, din mac, morfină. A numit-o “morphium”, după numele lui Morpheu, zeul visurilor în mitologia greacă.
Morfină se utilizează că analgezic şi sedativ, ca tratament al depresiilor şi al dependenţei de opiu sau că adjuvant în anestezia generală. Nu se mai foloseşte ca antidiareic sau antitusiv, nici nu se mai administrează la copii.
Efectele adverse ale morfinei sunt: greaţă, vărsături, constipaţie, stop respirator prin paralizia centrului respirator la doze peste cele terapeutice, toleranţă la efectul analgetic şi dependenta la repetarea dozelor. Iar în ceea ce priveşte morfină, aceasta aproape că nu se mai administrează decât bolnavilor de cancer în faza terminală…
Studii recente ale cercetătorilor americani au pus în evidenţă câteva efecte nedorite ale morfinei: favorizează creşterea şi răspândirea în organism a tumorilor maligne şi slăbeşte sistemul imunitar.
Ce s-ar mai putea spune despre morfină? Statutul legal al morfinei în ţara noastră este cel de drog de mare risc! Face parte din grupa alcaloizilor morfinanici propriu-zişi alături de codeină şi tebaina!
Morfină provoacă analgezie, euforie, disforie, halucinaţii, inhibarea centrului tusei, dependenta fizică, inhibarea mot