Alimentatia constituie un subiect intens dezbatut in zilele noastre si controversat sub anumite aspecte. Mai mult, din diverse cauze apar si se transmit conceptii gresite legate de ce mancam si de cum ne influenteaza alimentele alese.
Potrivit Listverse, iata cateva mituri despre alimentatie.
1. Poti slabi evitand anumite alimente sau consumand cu preponderenta altele
Pierderea in greutate nu are loc daca mananci mai des anumite alimente sau daca eviti altele si nu exista nicio combinatie miraculoasa de alimente care sa te ajute in acest sens. Singura regula de baza in ceea ce priveste slabitul este sa mananci mai putine calorii decat arzi in timpul activitatilor pe care le ai zilnic.
In ceea ce priveste slabitul, nu conteaza daca acele calorii vin de la ciocolata, salata, grasimi sau cereale (este important insa pentru sanatate sa alegi alimentele mai putin nocive).
Diete ca Atkins, care presupun preponderent proteine, functioneaza deoarece alimentele bogate in proteine sunt atat de satioase incat nu poti manca mult, in orice caz nu mai mult decat arzi zilnic.
Cea mai buna regula, care ar trebui respectata toata viata, este sa mananci moderat indiferent de tipul alimentelor alese.
2. Prepararea termica a bauturilor alcoolice, cand gatesti, indeparteaza cea mai mare parte din alcool
Multi oameni prepara din cand in cand mancaruri folosind vin, bere etc., pentru ocazii speciale indeosebi, crezand ca prin gatit (inclusiv flambare) este indepartata cea mai mare parte din alcool si ca astfel preparatele sunt sigure pentru copii sau alcoolici. Ce nu se stie, insa, este ca prin gatit se indeparteaza de obicei doar circa 25% din cantitatea de alcool continuta de mancarea respectiva.
Doar prepararea termica timp de 2,5 ore a alcoolului, alaturi de alte lichide sau ingred