Odată cu înfiinţarea oficială a ARD, taberele care se vor confrunta în campania electorală se aliniază la start
Bătălia electorală se va purta între Alianţa România Dreaptă, constituită sâmbătă de PDL, PNŢCD şi Forţa Civică, şi, de cealaltă parte, USL.
ARD, şansa Dreptei
Poziţie. Alianţa România Dreaptă va intra în alegeri de pe locul secund. În acest moment este cotată cu 24%.
Miza. Cel puţin 30% la alegerile parlamentare pentru a putea emite pretenţia coagulării unei majorităţi guvernamentale.
Candidaţi. Spre deosebire de USL, ARD aduce pe scena politică prezenţe noi, cum ar fi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, una dintre personalităţile politice aflate pe un trend ascendent, sau Mihail Neamţu, liderul Noii Republici. O parte dintre liderii PDL îşi vor schimba colegiile: Vasile Blaga dă Bucureştiul pentru Timiş, iar Cristian Boureanu părăseşte colegiul din Argeş pentru unul în Vaslui. O absenţă notabilă va fi Radu Berceanu, care nu mai candidează.
Avantaj. Proaspăt înfiinţată, ARD are potenţial de creştere. În plus, în preajma alegerilor, rolul de partid de Opoziţie este mai avantajos decât cel de partid de guvernământ.
Dezavantaj. PDL, unul dintre partidele componente ale Alianţei, a guvernat ţara în perioada crizei, luând măsuri de austeritate care s-au reflectat asupra nivelului de trai.
USL caută o majoritate
Poziţie. USL intră în cursă de pe locul întâi, afectată însă de tentativa eşuată de debarcare a lui Traian Băsescu.
Miza. Să obţină peste 50%, pentru a avea certitudinea că Traian Băsescu va fi silit să desemneze premierul din rândurile sale.
Candidaţi. PreşedintelePSD, Victor Ponta, va candida în colegiul său de la Gorj. Crin Antonescu rămâne în Bucureşti, dar se mută din sectorul 1, fieful lui Andrei Chiliman, în sectorul 6. Preşedintele PC, Daniel Constantin, va candida în Ar