Romania sau Bulgaria? Aceasta este dilema companiei australiene Quantum Petroleum, din domeniul uleiurilor pentru motor, care vrea sa deschida o fabrica in regiune, fiind dispusa sa investeasca suma de 100 de milioane de dolari.
In contextul existentei unei relatii comerciale deja stabilite cu Bulgaria, unde grupul australian isi livreaza produsele de trei ani, a omiterii Romaniei din lista tarilor in care Quantum Petroleum intentioneaza sa investeasca, Bulgaria regasindu-se pe aceasta lista, potrivit informatiilor publicate pe site-ul oficial al companiei, si, nu in ultimul rand, al taxelor considerabil mai ridicate comparativ cu vecinul de la sud, tara noastra nu pare, la prima vedere, cea mai probabila alegere.
Ramane, insa, o optiune, spune reprezentantul brandului pentru Bulgaria, Pavel Paunov, iar atractivitatea Romaniei pentru o astfel de investitie ar putea fi generata tocmai de contextul economic neprielnic pentru afaceri.
Costul asociat unei investitii este alcatuit din multiple componente, una dintre cele mai importante fiind nivelul impozitelor si taxelor in Romania, impozitul pe profit si impozitul pe venit este de 16%, in timp ce Bulgaria mentine un nivel de 10% pentru cei doi indicatori. Un alt aspect avut in vedere este si impozitul perceput pe dividende, de 16% in Romania, fata de doar 5% in Bulgaria. De asemenea, taxa pe valoare adaugata de 24% din tara noastra este confruntata cu 20% in planul de investitie.
Costurile cu forta de munca, atat salariile, cat si taxele aferente, sunt considerate principalul avantaj al regiunii. Acest cost a inregistrat in Romania o crestere anuala de 7%, potrivit datelor publicate de Eurostat in septembrie, componenta salariala avand o pondere de 7%, in timp taxele au contribuit cu 7,1% la majorare. In Bulgaria, costurile cu forta de munca au crescut cu 4,8%, din care 5,