Statele Unite ale Americii (SUA) urmăresc îndeaproape situaţia politică din România, în contextul în care există anumite persoane care vor să organizeze un nou referendum sau caută alte metode prin care să-l înlăture pe preşedinte, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unui briefing, Philip Gordon, asistent pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, fără să facă însă precizări despre cine este vorba şi care sunt metodele alternative.
"Dacă preşedintele şi-a pierdut popularitatea, alegerile libere şi corecte sunt modalitatea prin care această situaţie ar trebui rezolvată", a declarat Philip Gordon, subliniind că un astfel de comportament va spori credibilitatea ţării noastre în relaţia cu SUA, dar şi cu partenerii europeni.
Răspunzând întrebării unui jurnalist despre îngrijorările Washingtonului cu privire la situaţia politică din ţara noastră, oficialul american a admis că acestea au existat şi au vizat "eforturile" de întoarcere a rezultatelor de la referendum şi de a-l înlătura pe preşedinte.
"Suntem foarte atenţi să nu ne amestecăm în problemele interne ale României, însă trebuia să fie clar că în comunitatea internaţională nu ar fi fost considerată legitimă schimbarea procedurilor de vot după desfăşurarea referendumului şi în contradicţie cu decizia Curţii Constituţionale. Acesta a fost tes-tul credibilităţii democraţiei", a mai declarat Philip Gordon, apreciind, totodată, respectarea principiilor statului de drept deşi deciziile în această direcţie erau în conflict cu interesele pe termen scurt ale celor aflaţi la putere în acea perioadă.
Oficialul american a mai declarat: "Cu toate că am auzit despre posibile fraude ale votului şi posibilitatea nerespectării deciziei Curţii Constituţionale, listele de alegători iniţiale au fost respectate conform cu decizia acestei instituţi