Primul Festival internațional al orchestrelor radio “RadiRo” a avut loc la Bucureşti în perioada 23-29 septembrie, bilanţul său dovedind că această iniţiativă a fost una de succes, oferind o posibilitate reală iubitorilor de cultură de a ramâne în contact cu vedetele primei ligi a muzicii clasice europene şi în anii în care nu se desfăşoară Festivalul Enescu.
“Orchestre care au făcut deja înconjurul lumii pe calea frecvenţelor radio au răspuns invitaţiei noastre şi s-au aflat în aceste zile la Bucureşti pentru a susține concerte memorabile, dar şi pentru a demonstra forţa radioului public la nivel european, o forţă care în zilele noastre este mai mult ca oricând una educativă şi culturală. Radio România este şi va rămâne un element de continuitate, stabilitate şi performanţă în contextul peisajului radiofonic românesc şi european. Şi aceasta mai ales pentru că, fidel misiunii sale de post public, Radio România îşi va continua misiunea de a educa permanent, informal, prin cultură, indiferent de vremurile şi de oamenii care îi vor gestiona existenţa.“ a declarat Ovidiu Miculescu, președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune.
Faptul că Radio România şi-a asumat responsabilitatea ‘”ca acest festival să înceapă într-un context economic şi politic dificil, nu doar pentru România, ci pentru multe ţări europene, în care iniţiative culturale de asemenea amploare din alte ţări nu au mai avut loc”, după cum spunea directorul artistic al festivalului, dirijorul şi pianistul Christian Zacharias, s-a dovedit a fi un pariu câştigat, publicul venind în număr foarte mare, în fiecare seară de festival, pentru a se bucura de întâlnirea cu importantele orchestre şi marii solişti invitaţi.
De altfel, oferta a fost una de nerefuzat, pe scenele Sălii Palatului şi Sălii Radio având loc 12 concerte (7 concerte simfonice la Sala Palatului şi 5 co