Inaugurarea lucrărilor de amenajare a Peşterii Meziad a avut loc sâmbătă, când reprezentanţii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor au punctat finalizarea unui proiect derulat în colaborare cu Primăria Remetea, Romanian-American Foudation şi Fundaţia pentru Parteneriat.
În circuit
La festivitatea organizată pe platoul de la intrarea în peşteră, speologul Viorel Lascu a punctat că redeschiderea Peşterii Meziad coincide cu introducerea sa în primul circuit turistic din ţară rezervat peşterilor, alături de alte trei caverne din Munţii Pădurea Craiului şi Munţii Bihorului: Peştera cu Cristale din mina Farcu, Peştera Urşilor şi Peştera Unguru Mare.
La rându-i, Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă), a explicat că "amenajările făcute sunt menite să protejeze peştera", care are statut de rezervaţie naturală.
La eveniment au mai participat prefectul de Bihor, Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, deputatul PNL Lucia Varga, fostul vicepreşedinte al CJ, Dumitru Voloşeniuc, fostul subprefect Silviu Odobasianu, deputatul PNL Lucia Varga şi primarul Beiuşului, Adrian Domocoş.
La nivel european
După tăierea panglicii inaugurale, mulţimea care a vizitat peştera i-a putut remarca spectaculozitatea şi calitatea amenajărilor, executate încât să prezinte siguranţă pentru turişti, dar şi să afecteze cât mai puţin interiorul peşterii.
Iluminarea pune foarte bine în valoare frumuseţile durate în milenii de picăturile de apă ce dizolvă calcarul pentru ca apoi să se re-pietrifice în stalagmite şi stalactite. În acelaşi timp, sistemul de iluminare e unul foarte prietenos cu mediul, fiind realizat pe baza unor tehnologii noi, cu reflectoarele pe bază de led-uri, care nu degajă căldură şi au un impact poluant minim.
Cu