Regizorul al căror filme exploatează tema conflictului dintre Israel şi Palestina va fi invitatul special al evenimentului „Les Films de Cannes à Bucarest", ce se va desfăşura la Bucureşti între 19 - 25 octombrie.
Premiat la a Cannes şi aclamat pentru ceea ce critica internaţională numeşte "trilogia palestiniană" - Elia Suleiman va fi prezent la deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, când va fi proiectat filmul colectiv „7 Days in Havana“, în care regizorul palestinian semnează unul dintre scurtmetraje. De asemenea, regizorul se va întâlni cu publicul la proiecţiile filmelor sale multi-premiate, „Divine Intervention" (2002) şi „The Time that Remains" (2009), şi va susţine un masterclass la Bucureşti.
Tema majoră a filmelor sale este conflictul dintre Israel şi Palestina, subiect tratat într-o manieră profund personală şi un stil care i-au adus comparaţia cu Jacques Tati şi Buster Keaton: poezia şi umorul se combină cu un soi de sobrietate şi un strop de suprarealism. Elia Suleiman semnează atât regia, cât şi scenariile filmelor sale şi are de obicei unul dintre rolurile principale.
Elia Suleiman s-a născut la Nazareth, în 1960. Timp de peste zece ani, între 1982 şi 1993, a locuit la New York, înainte de a reveni în ţara natală, pentru a dezvolta un Departament de Film şi Media la Universitatea din Birzeit - în apropiere de Ramallah, o zonă de conflicte intense - cu sprijinul Comisiei Europene.
Renumele internaţional a venit odată cu „Divine Intervention" (2002). „O cronică despre iubire şi durere", cum a numit-o Elia Suleiman, comedia neagră cu accente suprarealiste a câştigat Premiul Juriului şi Premiul criticii internaţionale - FIPRESCI la Cannes, în anul 2002. Regizorul surprinde viaţa la graniţa cu războiul: personajul principal, interpretat chiar de Elia Suleiman, e un bărbat din Nazareth îndrăgostit de o tânără care locuieş