Sîmbătă, 29 septembrie 2012, a avut loc la Sala Palatului ceremonia de lansare a Alianţei România Dreaptă, constituită din PDL, Forţa Civică și PNŢCD. La poza de grup au fost prezente și Noua Republică și Fundația Creștin Democrată. Sursa: EVZ
Presa română s-a mulțumit să consemneze faptul. Importanţa acordată a depins de orientările şi, mai ales, de patronii ziarelor, radiourilor, site-urilor şi televiziunilor de ştiri. Dat fiind că la manifestare n-a fost violată nici o persoană (feminină sau masculină) şi nu s-a aruncat nimeni de la balcon pentru a avea acces nelimitat la Antena 3, constituirea ARD n-a făcut gaură-n cerul rating. Purtător de cuvînt al unui popor care fără memorie, presa noastră n-a făcut nici o trimitere la alte momente asemănătoare din istoria postdecembristă, cititorii şi telespectatorii rămînînd încredinţaţi că-i vorba de o premieră.
Sîmbătă, 29 septembrie 2012, nu s-a întîmplat nici o premieră.
În destinul postdecembrist al României momentul din 29 septembrie 2012 e al patrulea moment asemănător după:
Constituirea CDR (26 noiembrie 1991), Constituirea Alianţei DA (28 septembrie 2003) şi constituirea USL (5 februarie 2011).
Se pot face multe raportări la fiecare dintre cele trei momente anterioare pentru a desluşi asemănările şi diferenţele, ba chiar şi pentru a schiţa ceva profeţii despre şansele ARD la alegerile din 9 decembrie 2012.
În privinţa şanselor, orice profeţie trebuie să ţină cont de o realitate. CDR s-a constituit cu un an înaintea alegerilor parlamentare din 27 septembrie 1992. A învins abia peste cinci ani, la scrutinul din 3 noiembrie 1996. Alianţa DA a avut la dispoziţie un an pentru a se afirma ca forţă unită la scrutinul din 28 noiembrie 2004.
USL a luat naştere cu aproape doi ani înaintea scrutinului hotărîtor.
ARD se constituie cu doar două luni înainte de scrutinul din 9 decembrie 20