După ce presa rusă a relatat, recent, că Mechel intenţionează să vândă combinatele de la Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel, pentru 150 milioane de dolari, Olga Chumakova, şefa reprezentanţei Mechel la Bucureşti, ne-a asigurat că fabricile nu vor fi închise, ci vor continua să funcţioneze în regim normal.
Situaţia din cadrul diviziilor controlate de Mechel în România pare, însă, a fi cu totul alta.
Mii de angajaţi au fost disponibilizaţi, din 2003 încoace, iar o parte din utilaje au fost tăiate şi vândute la fier vechi, arată Ioan Pascu, liderul sindicatului din cadrul Mechel Câmpia Turzii, care încă mai speră ca autorităţile să desecretizeze contractul de privatizare semnat cu investitorul rus şi să facă lumină în acest caz.
Potrivit sindicalistului, încercările Mechel, din ultima vreme, de a vinde combinatul, s-au soldat cu un eşec.
"Au fost tăiate şi trimise ca fier vechi pentru oţelăriile de la Târgovişte şi Oţelul Roşu zeci de mii de tone de metal (aproximativ 72.000 tone, în perioada 2006-2011), secţii întregi au fost dezmembrate şi transformate în ruine", spune sindicalistul, întrebându-se care a fost, de fapt, interesul companiei în ţara noastră.
Ziarul BURSA relata, în iunie 2010, că investitorul rus a transferat către o firmă din Urali două utilaje de importanţă strategică, singurele din Europa de Sud-Est, certificate NATO.
Acţiunea a fost legală, având în vedere că perioada în care ruşii erau obligaţi să respecte contractul de privatizare expirase de patru ani, iar interdicţia de a înstrăina active din patrimoniu nu mai era, astfel, valabilă.
Autorităţile dau impresia că şi-au luat mâna de pe cazul Mechel, după ce au anunţat, recent, că Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului a constatat îndeplinirea obligaţiilor contractuale.
Grupul Mechel este prezent în R