BILANT Proiectul “ADIMNnet – Cãtre o dezvoltare armonioasã a zonei de granitã dintre România si Republica Moldova” a ajuns la final. Dupã un an jumãtate de actiuni comune, pentru identificarea posibilitãtilor de cooperare transfrontalierã si planuri de atragere de fonduri europene, a sosit vremea concluziilor, pe marginea relatiei dintre raionul Hâncesti si judetul Vaslui, în special municipiul Husi. Desi s-au conturat câteva rezultate interesante pe parcursul celor 18 luni de dialog, concluziile au fost totusi marcate de o undã de pesimism a reprezentantei din Republica Moldova, care a spus cã “s-a simtit lipsa de încredere în parteneri”!
Proiectul a primit o finantare nerambursabilã de 150.000 de euro, iar durata sa a fost de 18 luni. Consiliul Local al municipiului Husi a avut calitatea de aplicant si a avut ca parteneri Asociatia Teritorialã a Primãriilor din raionul Hâncesti si Fundatia United Europe. Grupurile-tintã ale acestui proiect au fost cele peste 30 de administratii locale din zona de granitã, cele peste 25 de institutii publice din România si Moldova, dar si personalul acestor institutii. Concret, s-a dorit cooperarea între cele douã unitãti teritoriale, cu intentia clarã de a identifica, în anumite domenii de larg interes, precum energie, sãnãtate, etc, puncte comune de interes, asupra cãrora sã îsi uneascã fortele, sustinuti, în principal, de fondurile europene.
Neîncrederea, veriga sensibilã a parteneriatului!
În urmã cu douã zile a avut loc conferinta finalã a acestui proiect, tinutã la sediul Primãriei Husi, la care au luat parte inclusiv partenerii din Hâncesti, dar si presedintele Fundatiei United Europe Vaslui, Ionel Constantin. Desi era de asteptat ca discursurile sã fie mai entuziaste, cel putin partenerii din Republica Moldova au avut un mesaj destul de retinut. Valentina Gac, directorul executiv al ATP Hâncesti, a vorbit