Deşi au fost declarate ilegale în justiţie, două proiecte imobiliare din Iaşi şi Bucureşti, mallul Palas şi turnul Cathedral Plaza, fac în continuare umbră domeniului public. Motivul este simplu: autorităţile se feresc să aplice legea şi să dărâme construcţiile în spatele cărora se află interese de zeci şi chiar sute de milioane de euro.
În haosul urbanistic din ultimii 22 de ani, autorităţile române au reuşit rareori să demoleze construcţii ilegale. De cele mai multe ori când au făcut-o, a fost vorba despre chioşcuri sau garaje ridicate ilegal pe domeniul public. În cazurile în care s-au lovit însă de proiecte imobiliare de anvergură, construite fără respectarea legii, edilii au închis ochii. Mai mult, ei nu au acţionat nici măcar atunci când ilegalitatea era constatată prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. În această situaţie se află atât complexul Palas din Iaşi, cât şi turnul Cathedral Plaza din Bucureşti.
Arhitecţii susţin că Legea construcţiilor, formulată neclar, lasă loc acestor derapaje ale administraţiei locale. Astfel, potrivit Legii 50/1991, primarul trebuie să întocmească un proces-verbal prin care să constate ilegalitatea unei construcţii. Apoi, în mod normal, trebuie să someze constructorul să-şi dărâme clădirea pe bani proprii. Totuşi, de cele mai multe ori, decizia este contestată în instanţă, găsindu-se tot felul de artificii juridice pentru a împiedica demolarea.
Dacă înainte de 2012 li se permitea celor care au construit fără autorizaţie să intre ulterior în legalitate, acum ei nu mai au această posibilitate. Orice imobil ridicat fără avizele necesare trebuie demolat, potrivit modificărilor aduse legii urbanismului prin Ordonanţa 7/2011. În plus, dacă există şi o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, cine nu o respectă riscă amenzi usturătoare sau chiar pedeapsa cu închisoarea de la trei luni la