Finanţarea programelor de infrastructură este incertă şi afectează în spirală o mare parte din jucătorii din construcţii, programele de reabilitare sunt amorţite, iar dezvoltatorii imobiliari nu se mai uită spre proiecte rezidenţiale, ci doar către segmentul comercial şi de birouri - acestea sunt principalele concluzii ale conferinţei pe tema construcţiilor organizată de Ziarul Financiar.
Piaţa construcţiilor, care a suferit pe timp de criză un important declin, de circa 30-40%, a dat câteva semne de revenire în prima parte a acestui an, însă în prezent incertitudinea este cuvântul de ordine pentru cea mai mare parte a jucătorilor care activează în această industrie. Incertitudinile vin în special din partea statului, care are de onorat obligaţii pentru o serie de lucrări deja executate.
"Industria noastră a suferit de lipsă de lucrări finanţate în această perioadă. (...) Ceea ce ne îngrijorează nu este realizarea lucrărilor fizice, care în general se fac, ci plata acestora, pentru că plata ne dă peste cap pe toţi. Dacă lucrările nu sunt şi finanţate, mor mulţi şi după ei atrag moarte în jurul lor", a declarat Mihai Rohan, preşedinte al patronatului din industria cimentului CIROM, în cadrul conferinţei "Piaţa construcţiilor, în noul ritm de creştere: cărămidă cu cărămidă", organizată vineri de Ziarul Financiar în parteneriat cu CIROM, AdePlast, BASF şi Celco.
Producţia de ciment a scăzut cu circa 40% în primii doi ani de criză, reuşind să revină uşor pe creştere în 2011, până la 7,6 milioane de tone. În primul semestru, producţia a crescut cu 6%, iar vânzările cu 3%, datorită lucrărilor de infrastructură, însă Rohan a atras atenţia că în a doua jumătate a anului s-a simţit acut problema plăţilor, motiv pentru care reprezentantul CIROM estimează că piaţa de profil ar putea stagna în 2012, în cel mai bun caz.
La rândul său,