Institutul Goethe, în parteneriat cu Literaturhaus Berlin, prezintă la Braşov documente, fotografii de familie, înregistrări din viaţa Hertei Muller, laureată Premiului Nobel pentru Literatură, în 2009
Expoziţia „Herta Müller: Cercul drăcesc al cuvintelor”, realizată de Goethe-Institut, în parteneriat cu Literaturhaus Berlin, despre viaţa şi opera autoarei germane de origine română Herta Muller, a fost vernisată joi seară la Braşov. Printre oaspeţii de seamă s-au numărat directorul Institutului Goethe, dar şi consulul general al Germaniei la Sibiu. „După ce Herta Müller a câştigat premiul Nobel în 2009, a devenit dintr-o dată faimoasă, deşi era cunoscută deja în lumea literară din România şi Germania. Am cunoscut-o pe Herta Müller citindu-i cărţile în anii `80, când studiam filologia. Atunci era pentru noi o scriitoare dizidentă din Europa de Est. De când locuiesc în România o pot înţelege mai bine, deşi România este acum o ţară democratică, ceea ce pe vremea când începusem eu să citesc Herta Müller nu era”, ne-a declarat Beate Köhler, director Goethe Institut Bucureşti.
„Pe mine m-a impresionat că un om implicat politic nu s-a lăsat intimidat de ceilalţi. Standardele ei foarte înalte şi faptul că nu a făcut nici un compromis ne pun în faţă o oglindă în care toţi ar trebui să ne privim”, a precizat Thomas Gerlach, consulul general al Germaniei la Sibiu.
Pentru scriitorii optzecişti braşoveni, Herta Müller a însemnat o mare deschidere şi un model de scriitură despre ororile regimului comunist cu naturaleţe şi mult curaj.
Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, timp de o lună, până pe 27 octombrie. De la Braşov exponatele vor pleca la Bucureşti, Timişoara şi Chişinău. Institutul Goethe, în parteneriat cu Literaturhaus Berlin, prezintă la Braşov documente, fotografii de familie, înregistrări din viaţa Hertei Mu