În pragul unui nou anotimp rece, dar şi al datei bilanţului, jucătorii din piaţa construcţiilor nu uită să amintească viscolul şi ninsorile abundente ce au marcat începutul de an. În paralel, "bunăstarea" din alţi ani electorali nu s-a repetat în 2012, ba chiar în loc de lansări de proiecte noi au avut loc tăieri de fonduri şi la o serie de investiţii aflate deja în derulare. În acest climat, estimările producătorilor de vopsele legate de evoluţia pieţei oscilează între stagnare şi scăderi de până la 10%.
"În 2012, iarna prelungită din primul trimestru, dar şi agitaţia din viaţa politică au pus la încercare abilităţile managerilor companiilor din domeniul lacurilor şi vopselelor de a conduce cu succes afacerile firmelor lor. Astfel, căderile masive de zăpadă au dus la amânarea unor lucrări în construcţii, în timp ce primăvara a dat un suflu nou cheltuirii fondurilor destinate renovării şi reabilitării termice a blocurilor de locuinţe, precum şi începerii altor lucrări imobiliare. Astfel că, în medie, pentru prima jumătate a anului 2012 vorbim de o relativă stagnare a volumului de vânzări pe piaţa de lacuri şi vopsele la o valoare similară primului semestru din 2011", spune Marius Văcăroiu, CEO al grupului Policolor-Orgachim.
La menţinerea vânzărilor au contribuit, în principal, continuarea unor proiecte industriale şi imobiliare începute în anii anteriori sau derularea unor programe locale de renovare şi reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. În lunile iulie-august piaţa a fost una fluctuantă, fără a releva un anume trend, pe fundalul economic şi politic frământat, adaugă el.
Văcăroiu afirmă că în analizele interne grupul se raportează la o piaţă de lacuri şi vopsele în valoare de circa 165 de milioane de euro, la nivelul anului trecut, iar estimările pentru 2012 indică menţinerea la o valoare similară.
"Piaţa retailului tr