Acidul gastric este esenţial pentru procesul digestiv, însă atunci când este produs în cantităţi mari, produce o serie de probleme. Balonarea, refluxul acid sau durerile de stomac sunt cauzate de acidul gastric. Însă cu o alimentaţie corectă, aceste probleme pot fi evitate.
Ce este acidul gastric
Acidul gastric este o parte importantă a procesului digestiv şi ajută la metabolizarea alimentelor. De asemenea, acidul gastric distruge bacteriile, virusurile şi ciupercile care pătrund în organism. Acidul gastric transformă vitaminele şi minerale în substanţe care pot fi absorbite şi folosite de organism. Însă, acidul gastric poate cauza şi o serie de probleme de sănătate. Atunci când muşchii esofagului nu se închid bine, acidul gastric ajunge în esofag şi gât şi cauzează reflux acid şi arsuri. Acidul gastric are un PH cuprins între 1,5 şi 3,5 şi joacă un rol esenţial în digestia proteinelor şi activarea enzimelor digestive.
Cum este produs acidul gastric
Acidul gastric este produs de celulele parietale din stomac. Alte celule din stomac produc bicarbonat, care neutralizează acidul. Digestia implică amestecul a mai multe sucuri digestive care se mişcă prin tractul digestiv şi care metabolizează molecule mari de alimente. Atunci când mănânci, alimentele circulă din gură spre esofag, apoi în stomac (unde sunt digerate). Procesul începe atunci când mesteci şi înghiţi mâncarea şi este finalizat în intestinul subţire. Într-un proces normal de digestie, muşchiul esofagian se deschide pentru a permite mâncărurilor să treacă în stomac, după care se închide pentru a preveni circulaţia în sus a mâncărurilor sau acizilor. Atunci când sucurile digestive ajung în esofag deoarece muşchiul este slăbit, apar şi simptomele de reflux acid. Acest simptom duce la o serie de alte simptome precum balonare, dureri stomacale sau probleme de înghiţire.
Cum previi prob