Producţia de porumb se ridică în acest an la 4,7 milioane de tone, în scădere cu 60% faţă de nivelul de 11,7 milioane de tone din 2011, un an record pentru agricultură, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii (MADR). Totuşi, alte surse indică o reducere mai mică, cuprinsă între 30% şi 50%.
La o producţie de 4,7 milioane de tone, fermierii vor încasa cumulat 1 miliard de euro pentru porumb, în scădere de la 2-2,4 miliarde euro anul trecut, potrivit calculelor ZF. Pe fondul recoltei slabe, preţul porumbului a urcat în această toamnă la 1.100 lei/tonă, cu 36% peste cotaţiile din perioada similară anterioară.
"Producţia de porumb a scăzut cu 60% în acest an, dar acestea sunt estimări, şi nu aş vrea să vă dau cifre şi să vorbesc înainte, pentru că aceasta ar influenţa preţurile. Estimările arată că anul acesta, într-adevăr, vor fi pierderi importante la porumb şi floarea-soarelui", a anunţat vineri Daniel Constantin, ministrul agriculturii, potrivit Mediafax.
Datele prezentate de ministru reprezintă şi prima estimare oficială pentru recolta de porumb din acest an.
Rezultatele slabe de producţie erau aşteptate în condiţiile în care, în prealabil, fermierii au anunţat că vor înregistra pierderi masive pentru porumb ca urmare a secetei şi temperaturilor ridicate. Datele înaintate de şeful de la Agricultură sunt însă şi cele mai pesimiste estimări de până acum.
Astfel, un raport al Comisiei Europene din luna septembrie înaintează o estimare de 7 milioane de tone pentru recolta românească de porumb, ceea ce înseamnă o scădere de numai 30% faţă de anul precedent.
De asemenea, Coceral, o influentă organizaţie europeană a comercianţilor şi procesatorilor de materii prime agricole, estimează o recoltă de porumb a României de 5,2 milioane de tone, un minus de 55% faţă de recordul din 2011. Pe scurt, datele celor trei instituţii arată o pier