Acest articol descrie saptamana cu saptamana drumul pe care copilul dumneavoastra il parcurge in timpul sarcinii, ajungand de la dimensiunile a cateva celule la o greutate de 3-4 kg. De asemenea, intentia noastra este de a descrie schimbarile pe care organismul mamei le suporta pe durata sarcinii si cum pot emotiile si experientele schimba perceptia sarcinii.
Fiecare femeie percepe sarcina in mod diferit de aceea acest articol se doreste a fi doar un ghid orientativ, care sa explice ce ar putea sa se intample cu corpul mamei in sarcina si descrie cum creste si se dezvolta copilul.
Retineti ca fiecare sarcina se poate dezvolta diferit. Masuratorile facute pentru greutate si lungime a diferitelor segmente ale fatului sunt relative – adica fatul poate fi putin mai mic sau mai mare si totusi sa creasca normal.
Trimestrele. Adesea medicul obstetrician vorbeste despre sarcina folosind cuvantul “trimestru” (intervalul de 3 luni). Varsta sarcinii se masoara in saptamani de amenoree (de la ultima menstruatie) si dureaza 40 saptamani (3 trimestre). Sarcina nu se apreciaza corect in luni, deoarece lunile nu au fix 4 saptamani.
CONCEPTIA
Sarcina incepe cand un ou (ovul) este eliberat din ovar, la mijlocul ciclului menstrual, si este fertilizat de un spermatozoid. Fertilizarea are loc de obicei in trompa uterina. Milioane de spermatozoizi inconjoara ovulul dar numai unul singur reuseste sa penetreze in interior (apare zigotul). Oul fertilizat strabate trompa uterina in cateva zile, pentru a ajunge in uter; in acest timp se divizeaza in celule, avand spectul unei mingi solide (morula).
Morula se transforma in blastocist si se fixeaza de peretele uterului, intre zilele 6-12 dupa conceptie. Odata fixat, tesutul din jur incepe sa produca hormoni care ajuta sarcina sa evolueze.
In acest stadiu, viitorul copil devine embrion. Celulele car