În Georgia au loc luni, 1 octombrie, alegeri parlamentare, într-un context tensionat, după o campanie electorală marcată de provocări şi agresivitate. Preşedintele care îşi încheie mandatul, Mihail Saakaşvili, are în faţa sa un adversar redutabil în persoana miliardarului Bidzina Ivanichvili.
Aceste alegeri sunt importante în primul rând pentru că ele marchează o trecere de la un regim prezidenţial puternic la un altul, în care Parlamentul şi premierul vor avea puteri sporite. Modificarea Constituţiei georgiene prevede deja aceste schimbări începând cu anul viitor.
Pe de altă parte, mulţi observatori consideră că "perioada Saakaşvili" se apropie de sfârşit, în ciuda speranţelor pe care acest om încă tânăr (el are doar 44 de ani) le-a suscitat în ţara sa. În 2004, el a venit la putere, alungând un personaj al epocii sovietice, pe Eduard Chevarnadze şi a promis practic occidentalizarea Georgiei. Promisiunile sale nu s-au materializat însă, Georgia nu a fost primită în NATO, aşa cum spera Saakaşvili, ţara şi-a perdut 20% din teritoriu, corupţia a continuat să cangreneze viaţa cotidiană, iar relaţiile cu ruşii s-a deteriorat continuu.
Nici miliardarul Bidzina Ivanichvili, a cărui avere este estimată la 6,4 miliarde de dolari nu pare să deţină însă soluţia miracol, cel puţin din punctul de vedere al analiştilor lucizi. Mulţi georgieni îl consideră ca fiind omul Moscovei şi oricum, averea sa şi-a creat-o în Rusia.
Recent, ştiri şi imagini despre barbaria cu care sunt trataţi deţinuţii în unele închisori din Georgia au făcut însă ca şansele Opoziţiei de a câştiga aceste alegeri să crească în sondaje. Alegerile din această republică din Caucaz numărând 4,5 milioane de locuitori, ţara în care s-a născut Stalin, sunt observate cu atenţie de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, de Consiliul Europei, de Parlamentul European şi de Al