Undeva in sudul regiunii Toscana, intr-un peisaj ce aduce aminte de dealurile Mehedintilor, pe 2900 de hectare se cultiva, in randuri aliniate perfect, struguri nobili, maslini, trufe si prune. Sunt vinuri Banfi renumite la nivel mondial si premiate ani la randul cu medalii de aur, sunt tehnologii patentate ce au grija de calitatea finala a licorii lui Bachus dar, mai presus de orice, sunt oameni ce „invart miliarde” si totusi sunt modesti si deschisi.
In soarele italian, langa Castelul Banfi situat pe varful unui deal, cinam alaturi de reprezentanti ai familiei ce detine business-ul de vinuri – fratii Harry si John Mariani. In varsta de peste 90 de ani, acestia traiesc in prezent in New York, lasand business-ul pe seama „celor mai tineri” - Cristina Mariani-May, fiica cea mai tanara a lui John Mariani si James Mariani, fiul mare al lui Harry Mariani.
In spatele meu, aproape de zidurile Cetatii Banfi, cumparata la putin timp de cand fratii au pus bazele business-ului in 1978, se afla sprijinita o presa de vin veche, din secolul 20. „Sa ne aduca aminte de trecut, de unde venim”, spune, zambind, in fata mea, Alessandro Niccolai, director de vanzari pe Romania, China sau Rusia a vinurilor Banfi. „Dar stai sa vezi ce tehnologii lucram in prezent!”. Gusta cu subinteles si cu pofta din vinul Poggio alle Mura, Brunello di Montalcino din 1999 si intreb cam cu cat s-ar vinde sticla aceasta intr-un restaurant.
„Sa stii ca nu mai sunt foarte multe sticle din acest soi in comert! Dar daca e sa comanzi una intr-un restaurant din apropiere, ar costa, sa zicem, undeva intre 400 si 500 euro”, spune el.
Alessandro este si el ruda cu intemeietorii businessului insa prefera sa nu spuna deschis acest lucru. Este extrem de pasionat de ceea ce face si acest lucru transpare din fiecare gest pe care il face, amplu, deschis. Degusta cu placere fiecare gura de