Guvernul Ponta a încercat să privatizeze Oltchim "la mişto" şi s-a fript. Scopul guvernului nu a fost în niciun moment salvarea Oltchim, ci salvarea imaginii proprii. Dă prost să dai 3.000 de oameni afară în prag de alegeri generale. Pur şi simplu nu a ştiut cum să scape mai repede de o companie de stat pe care, rând pe rând, au "muls-o", direct sau indirect, o pleiadă de polticieni sau de apropiaţi ai acestora. Aşa că guvernul a pregătit terenul pentru a putea da Oltchim primului venit: a renunţat la căutarea unui investitor strategic şi a decis să vândă compania "pe bucăţi", ceea ce a dus la scăderea garanţiei care trebuia depusă de la 34 de milioane de lei, pentru "întregul pachet", la circa 564.000 de lei, adică aproximativ 130.000 de euro, pentru cele 54,8% dintre acţiunile companiei. Practic, din momentul în care s-a luat această decizie, în august, la mijlocul mandatului de până acum al cabinetului Ponta, a devenit evident că la licitaţia pentru pachetul majoritar de acţiuni poate participa oricine are 130.000 de euro în cont. Şi aşa s-a şi întâmplat.
Un personaj care promitea recent câte 20.000 de euro fiecărui român major, un cercetat penal pentru spălare de bani şi şantaj care este acţionar la cinci firme dintre care una este în faliment iar la trei înregistrează datorii de 2,3 milioane de euro către stat s-a prezentat, "pe persoană fizică", cu sacoşa de bani, să cumpere pachetul majoritar de acţiuni la Oltchim. Şi a câştigat licitaţia. Şi nu a câştigat-o oricum, ci într-un "reality show" de prost gust, ci printr-o încercare de prostire a oamenilor în direct şi în reluare, la televizor, cu larga susţinere a oficialilor guvernului.
Persoana care a câştigat licitaţia a fost încurajată, nu lăsată, ci încurajată să câştige de către guvern. Dacă o persoană fizică poate deveni acţionar majoritar la o companie de stat cu 3.000 de angajaţi vina es