Vinul rosu este lichidul acela miraculos, preparat din struguri, despre care, cu niste ani in urma, cercetatorii francezi afirmau ca, in viitor, se va vinde la farmacie, in sticle mici, precum siropul de tuse, datorita beneficiilor sale pentru organism.
Vinul natural, bogat in zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine - A, B1, B2, PP - si saruri minerale, asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. De aceea, dintotdeauna, vinul a fost recomandat pentru proprietatile sale antianemice, fortifiante, revigorante si energizante.
Medicina populara recomanda vinul rosu batranilor, ca fortifiant, dar si convalescentilor, lauzelor si persoanelor anemice, bolnave si palide. Copiilor palizi si debili li se dadea, la masa, cate un paharel de vin rosu, 30 ml, pentru stimularea poftei de mancare si imbunatatirea circulatiei sangelui.
Cercetarile au aratat ca vinul rosu este o sursa deosebit de bogata de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici. Multe studii s-au concentrat pe elementele constitutive ale fenolilor din compozitie, in special pe resveratrol si flavonoide. Resveratrolul, care se gaseste in pielita si semintele strugurilor, ajuta la cresterea colesterolului bun, HDL, si previne coagularea sangelui.
Resveratrolul, care se gaseste din belsug in fructele si legumele de culoare inchisa, este considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru - cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C. Flavonoidele prezinta proprietati antioxidante si ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si a placilor in artere.
Previne atacul de cord
Consumat cu moderatie, ca medicament, vinul rosu scade riscul atacurilor de cord in cazul persoanelo